“De samenwerking ging vanzelf. Het was alsof we een puzzel waren; elk stukje paste”
Wat is migraine? Waar wordt het door veroorzaakt? En: welke impact heeft migraine op middelbare scholieren? Deze vragen staan centraal in het profielwerkstuk 'Doe het licht uit!' van havisten Claire Fehres, Loïs van Es en Merel Honsbeek van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton. De uitwerking leverde een acht op én de prijs voor het beste profielwerkstuk van 5 havo. Merel praat ons bij.
Gefeliciteerd! Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een profielwerkstuk te maken over migraine?
Merel: “Ik heb zelf migraine en wilde daarom graag meer over dit onderwerp te weten komen. Toen ik het met Claire en Loïs besprak, waren zij ook enthousiast en besloten we om het met z’n drieën te doen.”
Bij een profielwerkstuk komt veel kijken. Op welke manier hebben jullie het aangepakt?
“Allereerst hebben we een plan van aanpak gemaakt en deelvragen opgesteld. Migraine is een hartstikke groot onderwerp, daarom hebben we het afgebakend en ons gefocust op middelbare scholen. Dus: wat betekent het voor leerlingen om migraine te hebben en voelen ze zich gehoord op school? Natuurlijk hebben we ook in kaart gebracht wat migraine nu eigenlijk is.”
Waar hebben jullie de informatie vandaan gehaald?
“Zelf wist ik er al veel vanaf, dus dat was wel een voordeel. Daarnaast hebben we informatie op medische websites opgezocht. Daarbij is het belangrijk dat je het steeds verifieert: klopt het wel? Verder hebben we een enquête gehouden onder de leerlingen op onze school. De eerste vraag was natuurlijk of ze wel of geen migraine hebben, zodat we daarna gericht konden doorvragen.”
Kon je jezelf herkennen in de antwoorden van leerlingen met migraine?
“Ja zeker, ik heb er vooral in het tweede jaar veel last van gehad; regelmatig ging ik ziek naar huis. Onze school gaat er over het algemeen goed mee om, maar er zijn natuurlijk altijd verbeterpuntjes. Als je je absent meldt, worden bijvoorbeeld eerst je ouders gebeld, maar die zijn niet altijd bereikbaar. Daardoor moet je soms onnodig lang wachten. Niet handig, want bij migraine krijg je vaak slecht zicht en dan is het fijn als je binnen een kwartier thuis bent. Dit soort dingen hebben we allemaal opgenomen in onze aanbeveling voor middelbare scholen.”
Jullie inzet is beloond.
“We hebben een acht gekregen; een prachtig cijfer waar we heel trots op zijn! Ook zijn we na onze presentatie genomineerd voor het beste profielwerkstuk van 5 havo én werden we ook daadwerkelijk de winnaar. Dat hadden we niet verwacht! Helaas kon ik niet bij de uitreiking zijn, want na onze presentatie ben ik met migraine naar huis gegaan... Dat is dan toch de spanning denk ik. Dat blijft een trigger. Daar heb ik veel over geleerd door dit profielwerkstuk, dus ik weet nu nog beter waar ik op moet letten.”
Hoe kijk je terug op het proces?
“Heel goed! Ik had nog niet vaak samengewerkt met Loïs en Claire, maar het ging allemaal vanzelf. Het was alsof we een puzzel waren: elk stukje paste. Maar ook de begeleiding van docent Anne Bosma was top. Daarbij vonden we het onderwerp zo interessant; dan is het helemaal niet erg om eraan te werken!”