"Dunamare-scholen zetten zich massaal in voor Oekraïne"
Ook op de scholen van Dunamare Onderwijsgroep leeft de oorlog in Oekraïne. Het onderwerp wordt zorgvuldig besproken in de klassen en er zijn verschillende acties op touw gezet om geld in te zamelen. Zo kun je op De Hartenlust in Bloemendaal tegen betaling een plaatje aanvragen, bakt het Haarlemse Spaarne College broodjes die verkocht worden in de kantine en doen de leerlingen van Praktijkschool Uithoorn een heitje voor een karweitje in de wijk. De Maritieme Academie in Harlingen biedt wel op heel bijzondere wijze hulp: zij vangen dertig vluchtelingen op.
Wat doe je als je bedden ter beschikking hebt én contacten in de maritieme wereld in Oekraïne? Dan kom je in actie. Directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie in Harlingen richtte een deel van de interne huisvesting in als opvang. Mintjes: “Vanuit mijn werk als voorzitter van de internationale vereniging van binnenvaart-opleidingen ‘EDINNA’ kom ik al jaren in Oekraïne. We werken vanuit de MA Harlingen al sinds 2008 samen met de Odessa Maritime Academy. Omdat wij zagen dat het mis ging in hun land, boden we onze collega’s een veilige plek aan bij ons in Harlingen, maar zij besloten allemaal om in Odessa te blijven en te vechten voor hun land. Toen we berichten kregen over de enorme vluchtelingenstroom, besloten we om dertig plekken van onze huisvesting open te stellen voor de opvang van Oekraïners.”
Snel schakelen
Lydia Miedema, groepsbegeleider op de Maritieme Academie: “Toen Arjen mij vorige week zondag belde of ik tijd had om te helpen, twijfelde ik geen moment. Ik ben samen met hem, zijn vrouw én mijn collega Syb, naar Amsterdam Centraal gereden om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Een moeder, met haar tien kinderen, uit Kromatorsk, had er toen een reis van meer dan een week opzitten. Ze waren uitgeput. Daarna volgden meer mensen. Alle dertig personen verblijven inmiddels op ‘de Boeg’, mijn afdeling. De leerlingen die daar normaliter wonen, zijn verplaatst naar een andere afdeling op school. Dat was wel even onrustig - de jongeren hebben hier hun een eigen kamer, eigen spullen en een eigen gemeenschappelijke ruimte – maar ze konden snel schakelen.” Mintjes: “Ik had ook niet anders verwacht: onze leerlingen varen en zijn internationaal georiënteerd. Het is geweldig om te zien hoe ze hun leeftijdsgenoten op sleeptouw nemen met behulp van Google Translate, spelen met de kinderen of een balletje trappen.” Lydia: “Ja, het mengt heel erg mooi met elkaar. We hebben ons warme huishouden gewoon uitgebreid met dertig personen. Ik ben er onwijs trots op hoe iedereen hiermee omgaat!”
Samen sterk
Arjen Mintjes benadrukt dat de steun vanuit de Harlinger gemeenschap én andere scholen van Dunamare Onderwijsgroep erg fijn is. “De huisvestingsmedewerkers van de Maritieme Academie IJmuiden hebben aangegeven ook inzetbaar te zijn in de weekenden. We zijn nu in overleg om onderwijs, kinderopvang, verzekeringen en werk te regelen.” Henk Post en April van Loenen, van het College van Bestuur, kijken trots naar de inzet van alle Dunamare-scholen. "Ook Dunamare Onderwijsgroep maakt zich grote zorgen over de oorlog in Oekraïne en is blij met alle mooie initiatieven op onze scholen om Oekraïners te helpen. Zowel collega’s als leerlingen zetten zich met hart en ziel in om geld op te halen of ondersteuning te bieden. Dat is hartverwarmend."