Dunamare-voorzitter Henk Post: “Kunnen we stoppen met ‘moeten’?”
Het besluit van de minister van Onderwijs dat de scholen weer open moesten per 7 juni, verraste me opnieuw. Met name het woord ‘moeten’ in dit besluit. Eerst moesten we dicht. En hebben we met veel kunst- en vliegwerk toch goed onderwijs kunnen geven aan onze leerlingen. Toen moesten we opeens weer volledig open. Terwijl we net behoorlijk succesvol bezig waren met onze programmering met deels online en deels fysieke lessen. Dus in recordtempo hebben we wéér veel werk moeten verzetten om de scholen volledig open te laten gaan. In de eerste plaats grote complimenten daarvoor aan onze medewerkers, die afgelopen jaar als buigend bamboe hebben meebewogen op de deining van de wind uit Den Haag.
Antwoord
Vanuit Dunamare houden we ons altijd aan de kabinetsbesluiten. Maar we hebben als bestuur wel gepleit om wat meer de nuance op te zoeken in de woordkeus van die besluiten. En dat woordje ‘moeten’ weg te laten. Natuurlijk begrijp ik de behoefte aan volledige opening heel goed. Ik sprak verschillende leerlingen die dolblij waren dat hun school weer helemaal openging. Er waren ook docenten die graag weer helemaal fysiek in de klas aan de slag wilden. Ik sprak ook docenten die het juist erg onverstandig vonden, hen snap ik óók heel goed. Op dit dossier – scholen open/dicht – heeft niemand het absolute antwoord.
Ruimte maken
Maar scholen voelen door het woord ‘moeten’ dat er geen ruimte voor eigen inbreng meer is. Terwijl die ruimte er in de praktijk wel is. Die nemen we ook bij Dunamare. Sommige scholen moeten bijvoorbeeld om een verbouwing heen werken, of hebben kwetsbare docenten. Dat vraagt om maatwerk en dat hebben we gelukkig overal kunnen realiseren. Wat mij betreft gebruiken we dan ook liever positievere termen. Zoals kijken wat er kan, en wat er mogelijk is.
Geslaagd
Uiteindelijk willen we in het voortgezet onderwijs allemaal hetzelfde: onze leerlingen zo goed mogelijk over de eindstreep helpen, gevormd en klaar voor de volgende fase in hun onderwijsloopbaan. En ondanks dit turbulente jaar vol improvisatie zijn we daar bij Dunamare toch in geslaagd, zo blijkt uit de eerste resultaten van onze eindexamenleerlingen. Heel veel leerlingen zijn al in het eerste tijdvak geslaagd! Daar ben ik ontzettend blij mee, en ik feliciteer hen van harte met dit goede nieuws. Complimenten opnieuw ook aan onze collega’s, die een grote bijdrage hebben geleverd aan de prachtige onderwijsresultaten.
We hebben nog een maand voor de boeg voor we van de zomer kunnen gaan genieten. Dat betekent voor iedereen in ieder geval weer lekker uitrusten. Hopelijk kunnen we weer zonder mondkapje overal naartoe. En mogen we met onze dierbaren fijn naar het buitenland op vakantie. Zonder dat we ook maar iets moeten. Want daar ben ik nu wel even klaar mee.