Dunamare-voorzitter Henk Post snapt het niet meer
Onze scholen willen jongeren graag ‘actief burgerschap’ en ‘sociale cohesie’ bijbrengen. Daarvoor is immers per 1 augustus 2021 een nieuwe wet voor burgerschapsonderwijs in werking getreden. Zo zetten onze scholen allerlei activiteiten op om leerlingen nog beter wegwijs te maken in de maatschappij. Maar per 1 oktober is er een andere wet bijgekomen. Eentje die toestaat om online gokken aan te bieden en er zelfs reclame voor te maken. En daar kan ik met mijn hoofd niet bij.
Op onze Dunamare-scholen wordt hard gewerkt aan het burgerschap van onze leerlingen. We organiseren lessen om onze brugklassers ervan te weerhouden alcohol en drugs te gebruiken. We zetten smoke free challenges op om roken tegen te gaan. We werken met thema’s als respect voor elkaar en verantwoordelijkheid voor jezelf en de wereld om je heen. Dat doen we graag en met overtuiging. School is immers niet alleen een plek om vakken te leren. Het is ook een plek waar leerlingen werken aan hun persoonsvorming en ze wegwijs worden gemaakt in de maatschappij.
Wrang
Natuurlijk gaat dat niet altijd van een leien dakje; op school komen alle maatschappelijke invloeden direct binnen. We hebben bijvoorbeeld te maken met leerlingen met een gameverslaving. Leerlingen die drinken en drugs gebruiken. Of financiële problemen hebben. Het is niet altijd makkelijk om gezond en verantwoordelijk gedrag te stimuleren bij pubers, maar we blijven ons best doen. Het voelt alleen best wrang dat terwijl het onderwijs zich hiervoor inspant, online gokken onlangs is gelegaliseerd. En sterker nog: dat bedrijven daar frank en vrij voor mogen adverteren, zonder een verplichte waarschuwing erbij dat gokken geld kost. Dat voelt als dweilen met de kraan open.
Puberhersens
Is er nagedacht wat dit betekent voor onze kinderen? Al die gokreclames die hun leven binnenkomen, via de tv in de woonkamer, via de social media op hun telefoon. Hoe verleidelijk is het nu voor een puber om met een paar klikken op internet te gaan gokken, in de overtuiging dat je daar snel geld mee verdient. Puberhersens zijn nog niet volgroeid; ze zijn extra gevoelig voor kortetermijnprikkels en kunnen de langetermijngevolgen nog niet goed overzien. Daardoor zijn jongeren snel verleid.
‘Let op, gokken kost geld’
Wat mij betreft worden al die reclames per direct verboden. Als dat niet mogelijk is, kan er dan op zijn minst een waarschuwing worden toegevoegd aan gokadvertenties? Bijvoorbeeld: ‘Let op, gokken kost geld.’ Bij reclames voor alcohol- of tabaksproducten zie je standaard zulke waarschuwingen. Ook reclames voor beleggingen of andere financiële producten komen met een waarschuwing. Maar gokken mag geadverteerd worden zonder welke waarschuwing dan ook. Terwijl gokverslaving een ernstig probleem is, dat heel ontwrichtend kan zijn en grote financiële problemen veroorzaakt. Die nieuwe wet, daar kan ik met mijn verstand echt niet bij.
Onze jongeren worden aan een hoop verleidingen blootgesteld. Wij proberen samen met hun opvoeders om ze daar zo goed mogelijk langs te manoeuvreren, zonder al te veel schade. Het zou fijn zijn als we daarbij een handje geholpen worden. Dus kan die kraan wat verder dicht, in plaats van steeds verder open?