“Het is fijn om kennis en ervaring te delen binnen onze Dunamare Academie”
Een schoolleider, roostermaker, zorgcoördinator; binnen een school werken niet alléén docenten. Deze onderwijstoppers zorgen – samen met de docenten – voor een prettig en veilig leerklimaat op onze scholen. Wat doen zij precies? Deze week: de werkdag van Hans Mersmann (62), technisch onderwijsassistent (TOA) natuurkunde op het Coornhert Lyceum.
TOA-natuurkunde…Wat houdt dat in?
“Tijdens de practicum-les natuurkunde assisteer ik docenten. Ik bedenk nieuwe practica en zorg dat de beschrijvingen in orde en aanwezig zijn, let op een veilig en kundig gebruik van de spullen, bereid de practica voor door alle benodigdheden klaar te leggen en in overleg met de docenten plan ik de practica in. Bovendien bestel ik materialen voor de vakgroep en zorg ik voor de nodige orde in het kabinet.”
Wat vind je zo leuk aan dit werk?
“Het werken met pubers! Ik vind het fijn om kennis over te dragen en de leerlingen te begeleiden. Ik doe dan ook mijn best om alle namen te onthouden, zodat ik ze persoonlijk kan aanspreken. Tijdens mijn studie natuurkunde (veertig jaar geleden) heb ik wel mijn docentbevoegdheid gehaald, maar als docent voor de klas staan was lang niets voor mij. Als TOA ben ik nu wél met het vak bezig, maar ik heb geen directe verantwoordelijkheid voor de les. Daarentegen heb ik wel een grote vrijheid om invulling te geven aan mijn taken.”
Waar ligt jouw achtergrond?
“Ik heb een natuurkundige achtergrond, maar ben de ICT ingerold. Na een aantal commerciële rollen bij diverse werkgevers vond ik het tijd om het roer om te gooien. Op een school werken leek me altijd leuk, en dat is gebleken. Dit is mijn vierde jaar op het Coornhert Lyceum en ik ben nog steeds blij met de overstap naar het onderwijs.”
Wat doe je om bij te blijven?
“Het aanbod van opleidingen en trainingen voor TOA’s is vrij beperkt. Dit leidt tot een grote diversiteit aan de invulling van de taken en een tekort aan een referentiekader. Daarom heeft Dunamare Academie voorgesteld om een TOA-netwerk op te zetten. Mij is gevraagd die kar te gaan trekken. Inmiddels zijn we met zo’n vijftien TOA’s van diverse Dunamare-scholen en zijn we al drie keer bij elkaar gekomen. Het is fijn om kennis te delen, workshops te volgen en ervaringen uit te wisselen.”
Welke eigenschappen zijn handig voor deze baan?
“Een flexibele instelling én twee rechterhanden, want er gaat wel eens wat stuk. Bovendien is het als TOA handig als je het vak begrijpt, overweg kunt met pubers én de chaos die bij een school hoort. Als ik de enthousiaste leerlingen proefjes zie doen denk ik: wat heb ik een heerlijke baan!”