Welkom nieuwe collega’s!
Traditiegetrouw rolden we deze week de rode loper uit op voor alle nieuwe medewerkers die onlangs zijn gestart op een Dunamare-school. Het doel: kennismaken met Dunamare onderwijs, het bestuur én elkaar.
Dit jaar worden de nieuwe collega’s ontvangen op het Haarlem College. Na een informele inloop met een hapje en een drankje gaat het programma van start onder leiding van dagvoorzitter Natasha Schulte. Zelf ook werkzaam geweest in het onderwijs. Door middel van vragen en stellingen komen de nieuwe medewerkers meer over elkaar te weten. De groep blijkt divers: waar de één al jarenlang in het onderwijs werkt, zet de ander zijn of haar eerste stappen in het vakgebied. Zo vertelt de nieuwe teamleider van de onderbouw Haarlemmermeer Lyceum Dalton: “Ik werk al 24 jaar in het onderwijs en vind het heel leuk om in een nieuwe omgeving te starten. Dat het Haarlemmermeer Lyceum bij een onderwijsgroep zit, was voor mij de doorslag om voor deze baan te gaan. Je hebt veel collega’s en kunt overal terecht.” Een andere collega geeft aan pas sinds kort met haar baan in het bedrijfsleven te zijn gestopt. “Ik wilde eerst zeker weten of lesgeven iets voor mij is, voordat ik mijn baan als analist opzegde. Inmiddels ben ik overtuigd en ga ik vol aan de slag als rekenjuf. Ik heb er zin in!” Ook de kersverse roostermaker op VSO Daaf Geluk is enthousiast over zijn carrièreswitch: “Ik kom niet uit het onderwijs, dus alles is nieuw. Tot nu toe vind ik het super en ben ik heel blij dat ik deze stap heb gemaakt.”
Ondersteuning en ontwikkeling
Dan is het tijd om de Dunamare-kennis te testen. Want hoeveel scholen vallen er onder Dunamare onderwijs? Liggen de scholen allemaal in dezelfde regio? En wat doet het Bestuurs- en Servicebureau eigenlijk? Naarmate de tijd vordert, komen de nieuwe collega’s meer te weten over de onderwijsgroep waar zij onderdeel van zijn. Vervolgens stellen bestuurders April van Loenen en Henk Post zich voor en vertellen ze over de meerwaarde van Dunamare. Zo is er meer slagkracht om projecten op de scholen aan te pakken en kan het Bestuurs- en Servicebureau de scholen op verschillende terreinen – ICT, HR, huisvesting en financiën - ontzorgen. Ook biedt Dunamare volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, zoals de Dunamare Academie met tal van trainingen en workshops én leernetwerken. Hier kunnen collega’s van verschillende scholen elkaar ontmoeten, inspireren en van elkaar leren.
Geen goed of fout
In het laatste deel van de middag ontstaat een interessante discussie over de invulling van het docentschap. Wat kunnen ervaren onderwijsmedewerkers en nieuwe collega’s van elkaar leren? Hoeveel tijd stop je in de voorbereiding? In hoeverre ga je voor vernieuwing? En hoe zorg je voor een fijne balans? De ervaringen lopen uiteen. De belangrijkste conclusie is dat er geen goed of fout is; iedereen doet wat voor hem of haar het beste werkt. Tot slot noteren de nieuwe collega’s ‘tips’ en ‘tops’ voor Dunamare. Want ook dát is een belangrijk doel van de introductiebijeenkomst: leren van de mensen die dagelijks in het werkveld staan.