17 oktober 2024

“Mooi dat we straks met elkaar zoveel onderwijsvormen kunnen aanbieden”

Na maanden van voorbereiding is het zover: het eind van de bouw aan de nieuwe school op het Lincolnpark in Hoofddorp komt in zicht. Praktijkschool de Linie, het Hoofdvaart College en ISK Haarlemmermeer, bieden binnenkort onderwijs aan leerlingen in de regio onder één dak. Woensdag kregen professionals binnen het basisonderwijs een sneak preview.


Begin 2025 verhuizen de Dunamare-scholen naar een splinternieuw, duurzaam gebouw. Eric van de Reep, directeur van De Linie: “Je vindt hier alles wat je nodig hebt voor een fijne schooltijd. Ruime klaslokalen, moderne praktijkruimtes, een mooi schoolplein en inpandige fietsenstalling. Bovendien delen wij ons gebouw met het Avantis College. Dat zorgt voor nog meer ontwikkelingsmogelijkheden.” Bij een nieuw gebouw hoort ook een nieuwe naam. Nienke Spanjerberg, directeur Hoofdvaart College legt uit: “De Linie heet binnenkort ‘Rietland College’ en het Hoofdvaart College wordt ‘Avantis College’. Een deel van de leerlingen van ISK Haarlemmermeer zal een afdeling worden in het Avantis College, een ander deel van de leerlingen zal onderwijs krijgen op een nader te bepalen locatie. We doen de wervingsactiviteiten gezamenlijk zoals doe-middagen en het open huis. De omliggende basisscholen hebben we uitgenodigd voor een rondleiding gisteren in het nieuwe gebouw. Het was leuk om het nu ook aan anderen te kunnen tonen.”

Tal van mogelijkheden

Nienke vervolgt. “Het is verrijkend dat we met elkaar zoveel onderwijsvormen kunnen aanbieden. Praktijkonderwijs, vmbo (basis, kader en (g)tl), mavo-havo onderbouw en een internationale schakelklas zitten straks onder één dak. Bovendien delen we sommige faciliteiten.” Ook Eric benadrukt de mogelijkheden: “Wij willen leerlingen echt de ruimte bieden; letterlijk en figuurlijk. Onze scholen hebben straks een breed aanbod, zodat leerlingen kunnen groeien en ruimte krijgen om te ontdekken welke leerroute het beste past. De Linie biedt nu alleen praktijkonderwijs maar wordt op de nieuwe locatie uitgebreid met vmbo-basis onderbouw. Een win-win situatie!”

Vliegende start

De scholen behouden hun eigen ingang en daarmee ook de kleinschaligheid. Eric: “Zeker voor onze doelgroep is dat heel belangrijk. En achter de voordeur vindt de ontmoeting en samenwerking plaats.” Eric en Nienke prijzen de fijne samenwerking. Eric: “Nienke en ik kenden elkaar al, dus onze samenwerking kent een vliegende start. Deze overstap verloopt heel organisch en dat is merkbaar. Ook het team en de leerlingen zijn positief. Natuurlijk, elke verandering geeft weleens opgetrokken wenkbrauwen maar we hebben een transparante cultuur. Zowel collega’s als leerlingen mochten meedenken en waren zeer betrokken.” Na jaren van voorbereiding, lijken alle puzzelstukjes op z’n plek te vallen. Nienke: “Eric en ik kijken samen met de leerlingen uit naar deze duurzame toekomst!”