9 oktober 2024

Dunamare doet duurzaam

Dunamare doet meer. Ook op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn we klaar voor de toekomst, besparen we kosten én geven we het goede voorbeeld. Door leerlingen te betrekken bij duurzaamheid spreekt het thema tot de verbeelding en leven ze het voort. Benieuwd naar de duurzame initiatieven op onze scholen? Op deze Dag van de Duurzaamheid lichten we er een aantal uit.

Zonnestralen vangen

In juli kreeg het Vellesan College in IJmuiden extra zonnepanelen. Omdat het ging om het monumentale gedeelte van het gebouw was er veel afstemming met de gemeente en welstandscommissie nodig. Na een langdurig traject kregen we de vergunning; reden voor een feestje! De zonnepanelen zijn, zoals afgesproken met de gemeente, nauwelijks zichtbaar vanaf de weg. Zo blijft het monumentale karakter van het pand intact.

Bloemetjes en bijtjes

Het Ichthus Lyceum is sinds eind september de trotse eigenaar van een sedumdak. Om dit mogelijk te maken, is er in de zomervakantie hard gewerkt om het dak te verstevigen. Wat het voordeel is van een groen dak? Het is hittebestendig én trekt insecten aan. Dat maakt het ook voor de biologielessen een verrijking.

Papier hier!

Bij Het Schoter en Tender College is het ‘afval scheiden’ wat de klok slaat. Beide Dunamare-scholen doen sinds dit schooljaar mee aan een pilot waarin het beter scheiden van afval centraal staat. Voor elke afvalstroom (papier, rest, organisch en PD) staan er verspreid door de gebouwen ‘bontons’: afvalbakken gemaakt van gerecycled plastic. De scholen kijken positief terug op de eerste weken. In december zal er een nieuwe evaluatie plaatsvinden.