
"We zoeken de verbinding met elkaar"
Onlangs stond het Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig geheel in het teken van burgerschap. De eersteklasleerlingen werkten aan een project met als thema 'Kom tot je recht’, in samenwerking met Unicef. Leerjaar twee hield zich bezig met ‘Identiteit en leren over elkaars cultuur’. De week werd feestelijk afgesloten met een sponsorloop, voor kinderen in Madagaskar. Jacolien Dalemans: “Verdiepen in anderen en het respecteren van elkaars standpunten is heel belangrijk.”
Jacolien Dalemans is coördinator brugklas en leerjaar 2, docent Nederlands én coördineert het project ‘Kom tot je recht’ voor de eersteklassers: “Het is waardevol om leerlingen mee te geven dat het er overal anders aan toe kan gaan. De leerlingen kregen deze week daarom lessen en workshops over kinderrechten. We bespraken hoe dat geregeld is bij ons op school: wat gaat er goed en wat kan beter.” Unicef verzorgde ook een gastles voor iedere klas. “Naar aanleiding van die les kregen leerlingen de opdracht om een script te schrijven over een kinderrecht, zoals het recht op gezonde voeding. Er kwamen thema’s voorbij als discriminatie, kindermishandeling of pesten. Het beste script wordt door een professioneel filmbedrijf opgenomen en gepubliceerd op de website van Unicef.” Dalemans vond het interessant te merken wat de belevingswereld is van de leerlingen. “Door deze week weten we beter waar ze wel en niet tegenaanlopen. Iedere les bood ook veel ruimte tot gesprek waardoor we op elk thema in konden gaan.”
Respect voor elkaar
De leerlingen van leerjaar twee werkten aan het project ‘Identiteit en leren over elkaars cultuur’. Docent Engels en theaterdocent Lee-Anne van Pelt heeft het project ontworpen. Ze vertelt: “In een wereld waar wij veel over polarisatie praten, en groepen soms tegenover elkaar staan, laten we leerlingen deze week de verbinding zoeken met elkaar. Dit doen we door opdrachten te doen en effectief te leren communiceren. Op die manier laten we de leerlingen zien dat er twee waarheden kunnen bestaan, maar ook dat ze op elkaar kunnen lijken. Bovendien krijgen ze dan mee dat de afstand tot elkaar kleiner wordt als je respectvol met elkaar omgaat.” De leerlingen zijn enthousiast en actief betrokken bij de lessen. “Ze hebben veel te zeggen over hun eigen culturele identiteit en bedenken mooie vragen voor een gespreksvorm. Het blijft dan ook niet bij deze week”, benadrukken de docenten. “Het is wat ons betreft voor herhaling vatbaar en mooi om de gesprekken over identiteit voort te zetten na de projectweek!”