19 juli 2024

Groot hart voor biologie

Onlangs was de Internationale Biologie Olympiade: de grootste biologiewedstrijd ter wereld. De beste talenten uit 75 landen waren te gast in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Bij de eerste drie rondes was ook de 19-jarige Jonne Kuin uit 6 vwo van vso Daaf Geluk aanwezig als deelnemer. Hij is negentiende van Nederland geworden.

Elke dag practica-opdrachten, praten over biologie en volop toetsen. Sommigen moeten er niet aan denken maar Jonne Kuin, en vele andere leerlingen in de wereld, willen niets liever. Jonne: “Biologie en exacte vakken hebben altijd mijn interesse gehad. Samen met mijn klas ben ik in het voorjaar gestart aan de eerste ronde.” Hij is in de top-100 terechtgekomen waardoor hij door was naar de volgende ronde in Wageningen die in juni plaatsvond. “Dat was een superleuke en zeer intensieve week. Meestal hadden we van negen tot vijf les, practica en toetsen. Ik heb zoveel nieuws geleerd!”

Nieuwe kennis

Hij benadrukt dat school hem enorm heeft gestimuleerd. “Samen met docenten, toa’s en mijn mentor heb ik veel geoefend voorafgaand aan de vervolgronde en mocht ik onderdelen aanschaffen om me voor te bereiden. Wat ik allemaal geleerd heb in Wageningen? Het is bijna te veel om op te noemen. Zo kregen we bijvoorbeeld immunologie, waarin we tot in detail leerden hoe het immuunsysteem werkt en wat het inhoudt. Ook hebben we een zeester opengesneden en bestudeerd en veel lessen over planten gehad. Grappig: planten bleken veel interessanter te zijn dan ik dacht.”

Toekomstbeeld

Uiteindelijk viel hij voor de finale af. “Natuurlijk is het jammer dat ik niet door was naar de finale maar ik vond het al een eer om vanuit mijn school deel te mogen nemen aan deze olympiade. Ik heb veel geleerd en leuke nieuwe mensen ontmoet. ”Zijn toekomst heeft Jonne al redelijk voor ogen. “Over een jaar of twintig wil ik misschien wel voor de klas staan, maar daarvoor wil ik in de praktijk aan de slag. Ik ga technische natuurkunde in Twente doen en een master biomedische technologie. Mijn vader werkt in de zorg en het lijkt mij erg interessant om apparatuur voor de geneeskunde te ontwerpen. Robotica en ontwerpen heeft mijn interesse, het is maatwerk én er is veel vraag naar. Ik heb zin in deze nieuwe stap!”